Zeszyty naukowe
Autor: Barbara Hadryjańska 215
Strony: 215-225
DOI: 10.18276/sip.2015.40/2-17
pdfpełen tekst

Streszczenie
W artykule przedstawiono działania prośrodowiskowe wdrażane w przedsiębiorstwach mleczarskich. Wpływają one na realizację koncepcji trwałego i zrównoważonego rozwoju na poziomie mikroekonomicznym i przyczyniają się do zrównoważenia produkcji przetworów mleczarskich. W pracy scharakteryzowano te działania produkcyjne, które poprawiają parametry środowiskowe przedsiębiorstw w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, gospodarki odpadami oraz ochrony powietrza atmosferycznego. Dane zaprezentowane w pracy są wynikiem badań naukowych wykonanych w branży mleczarskiej na terenie całego kraju.
Słowa kluczowe: przedsiębiorstwa mleczarskie, zrównoważona produkcja, ochrona środowiska, działania prośrodowiskowe

SUSTAINABLE PRODUCTION IN COMPANIES OF DAIRY INDUSTRY

Abstract
The article presents the environmental actions, which are implemented in the dairy enterprises. They affect the implementation of the sustainable development concept at the microeconomic level and contribute to the sustainable production of dairy products. Author characterized by the production activities that improve the environmental performance of companies in the field of water and wastewater, waste management and air protection. The data presented in the article are the result of research carried out in the dairy industry throughout the country.
Keywords: dairy companies, sustainable production, environmental protection, environmental activities
JEL code: D210